Vonattal Európában II. rész (Barcelona-Genova)

A kaland folytatodik

4. nap

Most értem vissza a reggelizésből, magamhoz veszem az irataimat és egyéb lényeges tárgyat, amire szükségem lehet a nap folyamán és indulok Katalónia fővárosának Barcelonának a felfedezésére. 

Az első hely, ahová mindenképp el akarok menni, az a Camp Nou. Barcelona fanként, ezt semmi pénzért nem hagynám ki. Az irodámban már megvettem a belépőt egy stadiontúrára. Nagyon izgatott vagyok.

Itt vagyok végre a stadionban. Íme, egy kép a galériában a híres felirattal: „ Més que un club”, ami magyarra fordítva annyit jelent: „több mint egy klub”és ez valóban így is van az FC Barcelona Katalónia büszkesége, Katalónia jelképe. Van itt egy másik felirat is, ami megmutatja, mit jelent Katalóniának az FC Barcelona. Ez a felirat így szól: „Cataluna is not Spain!” azaz Katalónia nem Spanyolország! Erről azt olvastam valahol, hogy ez a felirat sehol máshol nincs kiírva Katalóniában csak itt a Nou Campban. Egyébként mi magyarok is büszkék lehetünk az FC Barcelona stadionjára, hisz egy magyar ember, egy bizonyos Kubala László miatt építették ezt a stadiont ekkorára. Egy legenda szerint annyian kíváncsiak voltak rá, hogy muszáj volt megnövelni az amúgy sem kicsi (70 000) férőhelyes stadion befogadóképességét 100 000-re. 

Nagyon jó volt ez a stadiontúra, elment egy délelőttöm rá, de megérte. Szerintem a világ legszebb stadionja ez. Hamarosan fel fogják újítani, ha kész lesz, akkor még csodálatosabb lesz majd.

A katalán főváros megismerése

Ebédidő van, így beültem egy étterembe ebédelni. Előételnek rendeltem tapas-t. Ez egy tipikus katalán étel, ami tulajdonképpen apró sör- és borkorcsolyákból áll és ezek fogpiszkálóra vannak feltűzve. Második fogásnak tengergyümölcseit rendeltem. Desszertnek meg a híres katalán nemzeti desszertet, a „crema catalana”-t (ez egy karamellizált puding és nagyon finom).

Sagrada Familia

Ebéd közben megvettem a belépőmet a Szent Család-templomba (Sagrada Familia). Ez Barcelona és egész Katalónia leghíresebb temploma, amit 1882. március 19-én kezdtek el építeni és a mai napig épül, azaz még mindig nem készült el. Épp ezért nevezik a Jövő Templomának is. Antoní Gaudi mesterművét XVI. Benedek pápa emelte bazilika rangra és szentelte meg.Nagyon szép volt a Sagrada Familia, egy egész délutánt eltöltöttem benne, most nemrég értem vissza a szállásomra. Hamarosan vacsoraidő, elmegyek, megvacsorázom, aztán zuhanyzás után elrakom magam holnapra. A holnapi napra azt tervezem, hogy bejárom a barcelonai aranypartot (Costa del Sol) és valahol egy jót fürdőzök a Földközi-tengerben. 

5. nap

Az égiek is nagyon kegyesek ma hozzám, egy felhőt sem lehet látni, hét ágról süt a nap. Irány az aranypart Katalónia legszebb partszakasza, ma egy jót fürdök. Ma nem vittem magammal a naplómat mivel a mai nap a fürdésről szólt. Nagyon jó volt megmártózni a Földközi-tengerben. Szerencsére volt nálam naptej, így nem égtem le a tűző napon.

6. nap

A mai nap az utolsó napom Katalónia tartományban. Erre a napra azt tervezem, hogy kibérelek egy autót és elautókázom Tarragonába.

Tarragona egy ókori alapítású város Katalóniában. Olvastam róla, hogy a mai napig szép számmal találhatóak itt római illetve középkori épületmaradványok. Ezeket szerettem volna megnézni, ami természetesen sikerült is.

Nagyon szép város Tarragona. Mindenkinek ajánlani tudom, aki egy kicsit is érdeklődik a művészettörténet iránt.

7. nap

Indulás haza! A mai úticél Nizza. Ezen a napon be kell vállalnom egy kis buszozást is, mivel másképp nem tudok eljutni Nizzába. Barcelonából Perpignaniba Flixbus hálózat egyik buszával fogok menni. Ez a rövid buszozás 2 óra 30 perces lesz, 9:30-kor indulok, most 7:15 van. Megreggelizek, majd lesz időm összepakolni, mivel a szállodámtól nem messze van a Flixbus állomás.

Viszlát, Katalónia! Viszlát, Barcelona! Jó volt látni téged! Felültem a buszra és irány Perpignan, a kontinentális Franciaország legdélebbi nagyvárosa. Még azt kell tudni róla, hogy ez a város viseli Franciaország történelmi és kulturális címét. A középkorban még Katalóniához tartozott. Ennek köszönhetően a katalán hagyomány a mai napig érezhető, lakóinak nagy része a mai napig beszéli a katalán nyelvet.

Itt vagyok Perpignanban a vasútállomáson. Megvettem a jegyem egy vonatra, amivel Narbonne-ig fogok elvonatozni. Ez a város is viseli a Franciaország történelmi és kulturális városa címet. Nevét pedig az i.e. a 2. században itt alapított Narbo Martius római kolóniáról kapta. Innen fogok egy IC vonattal Marseille-be utazni.

Perpignanból 45 perc alatt Narbonne-ba értünk, ott sietnem kellett jegyet venni, hogy el tudjam érni a marseille-i vonatot, így csak most, hogy már az IC-n vagyok, tudok újra írni a naplóba. Időközben a vonat el is indult hamarosan Montpellierbe ér. Itt található Franciaország leghíresebb orvosi egyeteme, ami több, mint hat évszázados múltra tekint vissza.

Végig a francia Riviérán

Innen már csak egy óra és Franciaország legnagyobb kikötővárosában, Marseille-ben leszek. Onnan még közel 3 óra Nizza.

Na, itt vagyok Marseille-ben, sietek, mert el kell érnem a csatlakozást Nizzába.

Időközben Cannes-ba ért a vonat, eddig azért nem írtam, mert került egy útitársam, aki Cannes-ig utazott és sokat mesélt nekem a francia Riviéráról a Cote d’Azur-ról.  Többek között ettől az embertől tudtam meg, hogy valamikor kb. 100-150 éve ez csak téli üdülőhely volt és a két világháború között fejlődött ki idegenforgalmi központtá. Miközben útitársam beszédét hallgattam áthaladtunk Saint-Tropez településen is. Gondolom mindenkinek ismerős ez a város. Itt játszódott gyerekkorunk legjobb francia vígjáték sorozata a saint-tropez-i csendőr című filmek Luis de Funes főszereplésével. 

Most a Cannes-i vasútállomáson vagyunk, az útitársamtól elköszöntem. Gondolom erről a településről mindenki tudja, hogy a francia Riviéra egyik, ha nem a leghíresebb települése, itt rendezik a Cannes-i filmfesztivált. Innen már csak egy óra Nizza. A szállásom az Appart’City Nice Acropolis nevű szállodában lesz. Holnap reggel meg indulok tovább Genovába.

8. nap

 Irány Genova, Kolombusz szülővárosa.  Tegnap este, mikor megérkeztem a szállodába volt egy kis zűr a szobámmal kapcsolatban, valami oknál fogva nem akarták nekem kiadni, pedig érvényes volt a foglalásom. Mikor elköszöntem Shiftyy barátomtól, felhívta a figyelmem egy telefonszámra, hogy ezt akkor tudom hívni, hogy ha valamelyik szállásnál gond lesz. Elmondta, hogy ez egy magyar nyelvű ügyfélszolgálat, ami a nap mind a 24 órájában működik. Nem gondoltam volna, hogy ezt a szolgáltatást is igénybe kell vennem, de igénybe kellett. Felhívtam és 10 perc múlva szólt a recepciós, hogy a szobám készen áll, mehetek és elfoglalhatom. Az idegesség és az egész napos vonatozás miatt a zuhanyzás után egyből lefeküdtem, ezért írom csak most le a tegnap esti eseményeket.

Most megyek le reggelizni, aztán indulok is a vonatállomásra, ahol felszállok a genovai vonatra és irány Észak-Olaszország legnagyobb kikötője.

9:15 van, megvan a jegyem Genovába. Ventimiglia település vasútállomásán át kell szállnom, majd egy másik vonatra.

Most állt meg a vonat Monacoban, erről a kis hercegségről gondolom, mindenki hallott, ha másról nem is ismerős valakinek a Forma1-es futam miatt, amit itt rendeznek, arról igen.

Genova

13 óra 05 perc, megérkezett a vonatom Genovába. Itt egy városnézést tervezek, majd indulok tovább Milánóba, ott fogok megszállni. A város főterét, valamint a kikötőt szeretném megnézni.

Genova főtere- Piazza de Ferrari

Nagyon szép Genova főtere, a Piazza de Ferrari. Itt találkozik a modern és az ősi Genova. Itt megnéztem a Dózsepalotát, valamint Kolombusz szülőházát. Innen lementem a régi kikötőbe, ami a hegyek között a Genovai-öbölben terül el. Valamikor a kikötőben csak 10 móló volt, egy idő után azonban ez kevésnek bizonyult, ezért szükségessé vált egy új nagyobb kikötő építése.

Bizonyára feltűnt, hogy múlt időben beszéltem genovai látogatásomról. Mindez azért van, mert míg a várost néztem, nem ültem le naplót írni, hogy tudjam elérni a milánói vonatot. Most már itt vagyok a vonaton és robogok Milánó felé. Ha valakinek feltűnt volna, hogy se ma, se tegnap nem ebédeltem. Hát csupán az történt, hogy a barcelonai, valamint a nizzai svédasztalos reggelinél – mivel egész nap jóformán vonatoztam – pakoltam magamnak élelmet és azt ettem meg útközben. Holnap viszont már rendesen szeretnék ebédelni Milánó főterén. Szeretném megkóstolni a milánói makarónit. A tervem az, hogy egy egész napot eltöltök Milánóban, majd estére átmegyek Veronába.

Ideértem a szállodámba, el is foglaltam a szobám, ezúttal minden rendben volt a recepción.

Vonattal Európában- A kaland befejezése