Vonattal Európában III. rész (Milánó-Budapest)

A kaland befejeződik

9. nap

A mai tervem az, hogy ellátogatok a Giuseppe Meazza (San Siro) stadionba. Ez a stadion, aki nem tudná, a két ősi rivális Milánó -i csapat az Internazionale és az AC Milan stadionja és Milánó sétálóutcájának egyik oldalán Internazionale másik oldalán pedig AC Milan sálakkal, zászlókkal és egyéb ereklyékkel teli standok vannak. El se tudom képzelni, milyen lehet ez. Gondoljatok csak bele, Budapesten mi lenne, ha egy stadionja lenne a Ferencvárosnak és az Újpestnek, és az utca egyik…á nem is folytatom…hihetetlen…és mégis igaz, itt vagyok a San Siro előtt és valóban jól megfér egymás mellett a két klub. Most itt ülök egy étterem teraszán a Giuseppe Meazza stadion mellett, megrendeltem a makarónimat. A pincért meg is kérdeztem, nem szoktak-e itt balhék lenni, az volt a válasza: „ Á ez nem Róma” (utalva a két római csapatra az AS Romára és a Laziora) – majd hozzátette: oké, hogy nagy rivális a két csapat, de csak a pályán, az utcán nagyon ritkán vannak összetűzések.

Egész más volt a makaróni, mint amit nálunk készítenek Milánó -i makaróni néven. Nagyon finom volt, jóval finomabb, mint az otthoni milánói makaróni, ajánlani tudom mindenkinek, aki teheti, kóstolja meg.

Időközben elindultam Veronába, ahol ma éjszaka megalszom, majd holnap elmegyek a Garda-tóhoz, ahol eltöltöm a napot és ott alszom. Itt egyet taxiznom is kell, mivel a Garda-tóhoz nem megy se vonat se busz sajnos.

Itt vagyok Veronában a szállásomon, nézegetem a taxikat, elég drágák, de valahogy ki kell jutnom a tóhoz, mert mindenképpen meg szeretném nézni a tavat.

10. nap

Találtam egy viszonylag olcsó taxit, ami kivisz a Garda-tóhoz és vissza is hoz, mivel a tótól nincs menetrend szerinti járat, úgy döntöttem, hogy visszamondom a szállásom és még ma továbbindulok. Nem volt ugyan tervben, de megállok Triesztben és majd ott egy napot eltöltök pluszban, egy kis pihenés nem árt meg az Adria partján.

Garda-tó

Itt vagyok a Garda-tó partján, hát mit mondjak, a képek nem hazudnak, valóban nagyon szép. Találtam egy helyet, ahol ki lehet próbálni a vízisít, aki ismer, az tudja, hogy ilyen lehetőséget nem hagyok ki.

Garda-tó

Nagyon király volt a vízi síelés, megérte kipróbálni.  

Időközben visszaértem Veronába és már fent vagyok a Triesztbe tartó vonaton, este 8-ra ott leszek Triesztben.

11. nap

 Kint fekszem az Adria partján egy kicsit süttetem magam. Ezt a napot itt töltöm és majd holnap dél körül indulok tovább Ljubjanába.

15:00 van, most már nem süt a nap olyan erősen, így körülnézek egy kicsit a városban. Trieszt egy fontos történelmi város volt, szerintem találok olyan épületet, ami felkelti az érdeklődésem. 

Megnéztem a Fireflies irodámban, hogy ide Triesztbe milyen programokat ajánlanak. Találtam egy számomra egész jónak tűnőt, egy akváriumot, ahol delfinekkel bemutatót is tartanak. Lefoglaltam a 15:30-kor kezdődő műsorra egy helyet, majd elindultam a helyszínre. 

Nagyon jó kis program volt ez az akváriumi bemutató, plusz még megismerkedhettem az Adriai-tenger élővilágával is.

Miramare kastély

Még ellátogattam a Miramare kastélyba, ami egy XIX. századi romantikus kastély. Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége Sarolta belga királyi hercegnő számára épült. Egyes ablakaiból nagyon jól rá lehet látni a Trieszti-öbölre. Nekem tetszett.

Időközben beesteledett, visszaértem a szállásomra, lezuhanyoztam, most itt ülök a szobámban és azon gondolkodom, mit írjak bele a naplómba a mai nap történéseiből.

 Azt számolgattam magamban, hogy mivel a szabadságomat 14 napra kértem, és mint Willy Fog a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regényben körbeutazta a Földet 79 nap alatt, nekem  sikerülni fog egy nappal hamarabb körbevonatoznom Európát, lesz időm egy napot eltölteni a „magyar tengeren” is. Majd ha megkérdezik a kollégák, merre jártam a szabadságom ideje alatt, elmesélem nekik, hogy egy kis európai kitérővel ellátogattam a Balatonra.

12. nap

9 óra 02 perckor indul a vonatom a szlovén fővárosba, Ljubljanába. A reggelit már megettem, most összepakolok és indulok a vonatra. 10 perc gyaloglásra van a szállodámtól a vonatállomás. 

Ljubljana

Fent vagyok a vonaton, irány Ljubjana. 11 óra 36 percre érek oda. A szállásom 12 után foglalhatom el, így előtte majd valahol megebédelek. Olvastam valahol, hogy Szlovéniában is nagy hagyománya van a disznótoros ételeknek. Gondoltam, kipróbálom, milyenek a szlovén disznóból készült ételek. Egész jóízű ételeket készítenek a szlovének, nekem nagyon ízlett, bár nem magyar konyha (itt elsősorban a csípősségére gondolok). 

Elfoglaltam a szállásom, most elmegyek egy kis városnézésre. Elsősorban a ljubjanai várat szeretném megnézni. Ez egy az óváros fölé magasodó építmény. 1141-ből már vannak feljegyzések a várról. Jellegzetes részei egy gót kapu és kápolna.

Itt vagyok a Preseren-téren, ez Ljubljana legrégebbi tere. Itt leültem egy étterem teraszára és elfogyasztok valami vacsorát, majd indulok vissza a szállodába.

13. nap

Hamarosan indulok és nemsokára újra magyar földre léphetek, már várom, hisz tudjátok, mindenütt jó de a …

Irány tehát Siófok. Innen Ljubjanából el kell mennem Zágrábba, ahol átszállok egy másik vonatra, az pedig elvisz a magyar tengerig. 

Lassan a kalandos utam végére érek, itt vagyok a horvát fővárosban, várom, hogy felszállhassak a vonatra.

Most lépte át a vonat velem a fedélzeten a horvát-magyar határt, 1 óra és a Balatonon vagyok.  Siófokon lefoglaltam egy éjszakára egy 4 csillagos szállodában, a Sungarden Wellness és Conference Hotelben egy szobát. Körülbelül 15:45-re érkezek meg majd a szállodába, lepakolok és lemegyek egyet megmártózni a Balatonban.

Itt vagyok a Balaton parton, nemrég jöttem ki a tóból, nagyon jó volt egyet megmártózni hazánk legnagyobb tavában.

14. nap

Hamarosan indulok haza Budapestre. Első utam a barátomhoz vezet, hogy átadjam neki a naplómat. Remélem mindenki, aki majd elolvassa, találni fog számára olyat, ami felkelti az érdeklődését, hogy esetleg ő is elutazzon valahova vonattal. 

Mindenkinek jó utazást kívánok, aki elolvassa ezt a naplót!

Ennyi lett volna a barátom – ahogy magyar ember mondja – komám úti naplója, ha te is szeretnél hasonlón részt venni és a legjobb árakon szállást foglalni bárhol a világon, bátran keress meg és segítek neked is.

Addig is olvasd el mások beszámolóit is