Dubai a luxus paradicsom!

„Dubai a luxusturizmus fellegvára!

Dubai-i luxus egyre több és több ember számára válik elérhetővé.

Egy barátnőm nagy álma volt, hogy eljusson Dubai -ba, így megleptem ezzel az utazással a születésnapjára. A Fireflies-nak köszönhetően fergeteges 8 napot töltöttünk el ebben az eszméletlen metropolisban egy 5 csillagos luxusszállodában. 

Forrás: https://bookaweb.com/dubai

Most kapaszkodj meg a vouchereimnek köszönhetően 25 eurót kellett csupán fizetnem két személyre, 8 napra. Választásom a Dukes Dubai 5*-os szállodára esett. Ez a szálloda a Pálma-szigeteken található és ahogy megláttam tudtam, hogy ez kell nekem, nekünk.

A repülőn a jegyeinket a bal oldalra vettem mivel egy ismerősömtől azt a szuper titkos infót kaptam, hogy onnan leszállásnál az egész város látszik.

Valóban csodaszép Dubai a repülőből!

Lélegzetelállító a Burj Khalifa, a Burj Al Arab és a Pálma-szigetek a magasból!

alattunk a Pálma-sziget

Hat óra repülés után érkeztünk meg Dubaiba, ahonnan taxival mentünk a szállásunkra. 

Amikor megérkeztünk a hotel elé két lobbi fiú azonnal ott termett és már vitték is be a bőröndöket és kinyitották nekünk az ajtót, hogy kiszállhassunk. A szálloda eszméletlenül szép volt. Még sosem voltam ilyen helyen. Réka barátnőm viszont sokat utazott a családjával gyerekkorában, így gondoltam neki semmi új nincs a Nap alatt. Sőt, amikor az anyósülésről hátrakiabált, hogy „Vera, szállj ki!”, elkezdtem aggódni, hogy talán nem is tetszik neki. Elég mogorva stílusra váltott, de sebaj, mert amikor betértünk a hatalmas hallba leesett az állam és már nem érdekelt, hogy ki mit gondol, csak az, hogy megérkeztem a mennyországba és hogy én ezt megérdemlem.

Dukes Dubai*****

A recepción nagyon kedvesek voltak, ám nem igazán tudták hová tenni az érkezésünket. Itt kell megjegyeznem, hogy egyáltalán nem illettünk ebbe a luxus környezetbe. Képzelj el két átlagos magyar diáklányt. Az én szoknyámról visított, hogy anyám fércelte össze egy darab anyagból. Nem néztünk ki sem gazdag apuci pici lányainak, sem üzletasszonyoknak és szerencsére Dubaiban „szerencsét” próbálóknak sem. Annyira nem értették a recepciósok, hogy mit keresünk mi ott, hogy előre elkérték az idegenforgalmi adót (amit jobb szállodákban távozáskor szoktak intézni), azzal a szöveggel, hogy „De ugye tudjátok, hogy ezt ki kell fizetni?” (kb. 30 dollár…). Akkor még nem értették, hogy hogy lehet az, hogy az egész foglalás már rendezve van. Gondoltam jobb lenne inkább összebarátkozni, így elkezdtem beszélgetni a recepciós sráccal. Amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, azonnal szóltak az egyetlen magyar kolléganőjüknek (sok-sok puszi Andrea és köszönünk mindent), aki „Üdvözlöm önöket” helyett „TI VAGYTOK, AKIK EGY HÉTRE JÖTTEK???” kérdéssel fogadott. Nem is tudtam erre mit kellene válaszolni, így hát megkérdeztem, hogy „Miért? Az kevés?”. Ekkor derült ki, hogy 2-3 napra szoktak foglalni. El tudod képzelni azt a sokkot, amikor már tűkön ülve várják, hogy vajon kik jöttek 8 napra és megjelenik két guberálós María?! Hatalmas! A hotel egyébként annyira új volt, hogy csak az első hat emeletet adták át, a tetején még állt a daru és folyt az építkezés, ami egyáltalán nem volt zavaró.

A szobánkban már ott vártak a csomagjaink és meglepetésként málnás macaront kaptunk az üdvözlőlapunk mellé. 

Andrea nagyon profi a szakmájában és megérezte, hogy hasznos lehet, ha kiemeli, hogy a mini bárban minden ingyen van és ha elfogyasztottuk másnap újratöltik (alkohol nem volt benne). Palackozott vizet is minden nap kaptunk ingyen, amennyit csak akartunk. A szobánk a negyedik emeleten volt, ami a női emelet, tehát férfiak nem tehették be a lábukat ide, még a személyzet tagjai sem. Minden volt, amire egy nőnek szüksége lehet, a legprofibb hajsütő vastól kezdve luxus piperecikkekig, amiket minden nap újratöltöttek, még a fésűt és a körömreszelőt is. A zuhany hatalmas volt, a kilátás pedig lélegzetelállító, a Media City felhőkarcolóit láttuk az erkélyről. 

Nagyon kellemesre volt beállítva a légkondicionálás. Még az erkélyünket is hűtötték, amire akkor jöttünk rá, amikor kinéztünk a korlát felett és majdnem leolvadt az arcunk. Miután mindent megkaptunk, Andrea megmutatta nekünk a szállodát is, a szivar szobát, az angol éttermet és golf kocsival levittek a privát tengerpartra, ahol a sziget második legnagyobb feszített víztükrű medencéje volt. Miután visszatértünk a szobánkra és Rékával kettesben maradtunk derült ki, hogy a mogorvasága igazából döbbenet volt, mert még ő sem látott soha ilyen elképesztő helyet. Az izgalomtól alig tudtunk aludni és egy kis pezsgő és bor mámorától hajnal kettőig ugráltunk az ágyon és énekeltük a Cambio Dolor-t és az Unbreak my hearth-ot. Másnap jöttünk rá, hogy valószínűleg hoteles kémeknek néznek minket, mert a szobánk az első takarítás után még csillogóbb volt, mint amikor megkaptuk. A reggeli eszméletlen volt. Frissen facsart mangó lé, hatféle dinnye, a legfinomabb falafel, és amikor ezüstkanállal eszed a kesudiót a reggeli cappuccino mellé… Úgy éreztem magam, mint Kevin a Plaza Hotelben. Ezt neked is át kell élned!!!

Első nap azonnal bevettük a hotel privát tengerpartját. Itt van a Pálma-szigetek második legnagyobb feszített víztükrű medencéje. A homok szinte nem is homok volt, hanem apró kagylók. A tenger pedig forró! Június végén, amikor mi mentünk Dubaiba rettenetesen meleg volt a víz. Szerencsére a medence kellemesen hűvös volt, így le tudtuk hűteni magunkat a tengerben fürdés után. A Pálma-szigetek és más privát strandok azért jó választás, mert itt el tudsz bújni a meleg elől az árnyékba, tudsz hideg folyadékot magadhoz venni és van légmozgás is. Ennek ellenére legalább egyszer meg kell látogatni a Jumeirah Public Beach-et is.

▪JUMEIRAH PUBLIC BEACH:

Biztosan mindenki ismeri Dubai nevezetességét, a Burj Al Arabot. Ez a világ egyetlen 7! csillagos szállodája és szinte közvetlenül mellette található a Jumeirah Public Beach, ami egy nyilvános strand. Mivel rekkenő hőség volt, nem voltak sokan a parton, de így is hihetetlen látvány voltak a tetőtől talpig feketébe öltözött nők, akik így strandoltak. Ilyenkor a napon 30-45 fok van, nincs árnyék, nem hűt le a szél, a tenger forró és nincs egy limonádés stand sem sehol. Ha nyáron mentek Dubaiba erre mindenképp figyeljetek oda. (Mármint a hőségre, nem a nénire). És ha megfogadsz egy jó tanácsot, csak olyan szállást foglalj, nem csak ide, hanem bárhová a világon, ahol van medence. Ez lehet akár a te első fogadalmad. Hajrá! 

-MEDIA CITY, INTERNET CITY, DUBAI MARINA:

Az első esténkre egy lazulós kis sétát terveztünk a felhőkarcolók közt. Felvettük a szigorúan bokáig érő ruhánkat és eltakartuk a vállunkat. Először a Dubai Marinán sétáltunk, utána elmentünk megnézni a csavart felhőkarcolót, a Cayan Towert. Itt aztán jól ránk sötétedett és hát annak ellenére, hogy az iskolában azt tanítják, hogy a sivatagban éjszaka akár még fagyhat is, itt csak nem akart hűvös lenni. Pont ellenkezőleg, a sötétség hozza meg a forróságot. Nagy sétálók voltunk mindig is, így úgy gondoltuk, hogy simán hazasétálunk a városból. Hát nem így lett. Fél óra sem telt el és a kendőnk, amivel a vállunkat kellett volna eltakarni már a táskánkra volt kötve, húztuk magunk után a földön, a szoknyánk combig felhúzva. Sötétedéskor teljesen kiürül a város, csak néhány tudatlan turista meg pár elvetemült mászkál ilyenkor. Viszont itt el kell mesélnem az egyik legmegdöbbentőbb dolgot, amit kint tapasztaltam. A légkondicionált felüljárót!!! Biztosan hallottál már a légkondicionált buszmegállóról, ami nem is olyan elvetemült ötlet. Amikor át akartunk menni az út másik oldalára és kinyitottuk a felüljáró ajtaját szó szerint majdnem odafagytunk. 40 fokból lett hirtelen 18. Őszintén mondom, úgy fáztam, mire átértünk a túloldalra, de aztán újra ki kellett lépni a hőségre. Itt inkább hívtunk egy taxit és hazamentünk a kényelmes szállodába.

▪BURJ KHALIFA: 

Nem fér rá a fényképre és nem csak a méretei felfoghatatlanul hatalmasak, hanem az egész Burj Khalifa túra. Metróval mentünk, a felhőkarcoló bejárata a Dubai Mall-ból nyílik, az alsó emeletről. A megállóból a bejáratig legalább 10 percig mentünk mozgójárdán! (A mozgójárda olyan, mint a mozgólépcső, csak nem felfelé visz, hanem vízszintesen.) 

124! emeletet kell lifteznemDe megcsináltam és nagyon megérte! A lift egyébként nem üvegfalú, (nem tudom, miért gondoltam, hogy az haha), gyönyörű fényeffektusokkal díszítik és közben arab crescendo játszik a háttérben, ami még egy löketet ad az amúgy is hatalmas élménynek, ahogy a liftezés végére a zene felgyorsul és felerősödik. A lift egyébként 1 perc alatt van fent a 124. emeleten! Elképesztő! És az egész szerkezet úgy van lefejlesztve, hogy a gyorsulást és fékezést alig lehet érzékelni, csak abból tudod, hogy milyen gyorsan emelkedsz, hogy a nyomáskülönbség miatt pattog a füled. Nagyon érdekes élmény! A kilátás pedig tényleg felfoghatatlan. A többi felhőkarcoló a környéken miniatűr városmodellnek néznek ki. Olyan, mint a régi 60-as évekbeli Godzilla film forgatása, ahol a város kicsinyített mását megépítik kartonból, egy ember pedig beöltözik szörnynek és úgy jár a városban. Az egyik legszebb látvány a hatalmas szökőkút, amin még csónakázni is lehet. Este nagyon látványos megnézni, mert a hangeffektusok mellé gyönyörűen fénnyel is megfestik a szökőkút játékát. 

Visszatérve a világ legnagyobb felhőkarcolójára szeretném veled megosztani a legsokkolóbb élményemet, ami ez alatt a nyaralás alatt történt velem. A kilátóba felérve teljesen körbe tudod sétálni az épületet és fel lehet menni lépcsőn a 125. emeletre is. Mi is ezt tettük és az egyik ajtón áthaladva jött egy furcsa érzésem, hogy nekem FEL KELL NÉZNEM és amikor felnéztem az eget láttam! Már nem az épületben voltunk, hanem egy teraszon, ahol egyébként pont olyan volt a hőmérséklet, a fények, a levegő, mint odabent, így ha nem jön ez a sugallat, akkor végig azt hiszem, hogy az épületben vagyok. Pont ezért volt olyan sokkoló felismerés. 

Tudtad?: Katasztrófa esetén nem menekítik ki az embereket a felhőkarcolóból, hanem úgynevezett menekülő területek vannak 25 emeletenként, ahová az emberek bemenekülhetnek tűz, földrengés, támadás esetén. Remek filmek vannak fent a Khalifa építéséről a Youtubeon. Érdemes megnézni. 

DUBAI MALL, MALL OF THE EMIRATES: 

A Dubai Mall a világ legnagyobb plázája. Van itt dinoszaurusz csontváz kiállítva, hatalmas méretű akvárium, ahol cápák közt tudsz megtanulni búvárkodni és a sok gyönyörű bolt. Megtalálhatók itt a hazai klasszikusok is, mint a Zara, vagy H&M, de minket persze a legnagyobb világmárkák vonzottak legjobban, Manolo Blahnik, Christian Louboutin, Ralph Lauren és a többiek. Remek éttermek vannak, Rékával többször ettünk itt. Egy gyorséttermi vacsora pont annyiba kerül, mint Budapesten. Egyébként tényleg lehet enni hamburgert 6000 Ft-ért is, de annyiért már inkább koktél iszik az ember, nem?

Tipp: Dubaiban mindig nagy a hőség, ezért minden belső teret hűtenek. A plázákban sokszor csak 18 fok van, így érdemes vinni magaddal egy vékony pulcsit.

A sípálya egyébként a Mall of the Emirates plázában van, és nem csak síelni lehet. Egy igazi Winter Wonderland van ott, ahol lehet szánkózni, hóembert építeni, hógolyózni és még ki tudja mi mindent.

Tudtad?: A Tiffany&Co. világhírű ékszer paradicsomnak nincs kirakata a Dubai Mallban.

▪DUBAI SAFARI:

Ki ne hagyd, ha Dubaiba mész a sivatagi szafarit! Hatalmas élmény, ahogy a dzsip a homokdűnéken száguldozik, sokszor elemelkedve a talajtól és szó szerint belecsapódva a homokba. Egy nagyon kedves és vicces sofőrünk volt, aki kedveskedett nekünk dzsúszocskával és chipsel is. Egy helyen megállt, hogy szaladozhassunk a homokban. Fel is futottunk az egyik dűne tetejére, pazar volt a kilátás, a lemenő Nap akkorának látszott, mint egy hatalmas sárga sziget az égtenger közepén. 

A pihenő után meglátogattunk egy oázist, ahol tevegeltünk, elköltöttük a vacsorát és közben tradicionális folklór műsort néztünk, majd következett a kihagyhatatlan shisha, vagyis a vizipipázás. Itt történt meg velem életem egyik „legromantikusabb” esete. Egy 10 év körüli indiai kislány jött oda hozzám, hogy készíthet-e velem egy selfit. Annyira tetszett neki a fehér bőröm és kék szemem, hogy másodszorra is odajött és bemutatott engem az anyukájának. Nem kicsit hatódtam meg. Életem egyik legnagyobb élménye volt a sivatagi szafari. Mindenkinek ajánlom!

ABU-DZABI:

Aki Dubaiban jár, az nem hagyhatja ki Abu-Dzabit! Mi is elugrottunk egy fél napra megnézni a Sheik Zayed Mosque-t, vagyis a világ egyik legszebb mecsetjét. Busszal mentünk, ami tök jól jött ki árban, tiszta volt és biztonságos. Míg Dubai egy modern gondolkodású város, így teljesen normális rövidnadrágot hordani, vagy a pároddal kézen fogva sétálni az utcán, ám Abu-Dzabi más. Itt nagyon kinéznek, sőt még meg is szólnak, ha nem ér a ruhád legalább térd alá, szóval csajok a hosszú szoknya és vállkendő kötelező! A mecsetben is egyébként az a minimum megengedett ruházat, de annak, aki esetleg nem így öltözött fel, annak adnak leplet, amit fel kell vennie, ha be akar menni. A lepel egyébként sötét kék és nem egy könnyű anyagú nyári strandruci, hanem vastag anyagú és jó nehéz öltözet. Az én öltözékemmel nem volt baj, de mindenképp ki akartam próbálni, milyen egy ilyen ruhát viselni. A mecset eszméletlenül szép és hatalmas. Egy egész délelőttöt el lehet benne tölteni. Mi is így tettünk, jó pár óra sétálás után a napon, mert ugyebár nincs mindenhol árnyék, már „kicsit” kezdett melegünk lenni abban a 3 kilós sötét egyenruhában, miközben az árnyékban volt 42 fok! Megláttunk egy kis kávéházat, mire Réka azt mondta, hogy nem érdekel mennyibe kerül egy kóla, de most iszunk egyet! Nagyon jól esett!

Dubai tényleg az a hely, ahová az ember a jövőbe utazik. Őszintén szólva én magamtól nem választottam volna úti célomnak, de a beszámolóm elolvasva gondolhatod, hogy nagyon megérte elmenni ide. Egyik este megnéztük a naplementét a Dubai Atlantistól. Gyönyörű hely! Az utolsó esténket a hotel tengerpartján töltöttük, gyönyörködtünk a part túloldalán ragyogó városban és megittuk életünk legfinomabb koktélját. Igen, ez volt a 6000 Ft-os koktél. Képzeld el, hogy amiért mi egy hetet töltöttünk a Dukes Dubai hotelben a bár megajándékozott minket egy világító, mentolos-epres Shishával. Pipázgatás, koktélozás közben összeszámoltuk, hogy ez az egész kiruccanás kb 3 havi alkalmazotti fizetésembe került volna, a Firefliesnak köszönhetően viszont a foglalási költségeket nem kellett zsebből kifizetnem. Ezt az érzést kívánom mindenkinek! 

Hogy tetszett a Dubai beszámoló? Ezt a blogot egy nagyon kedves ismerősöm írta. Engem annyira megfogott, hogy gondoltam megosztom veletek! Remélem nem baj Vera.