A Vezúv madártávlatból

Egy kis leírás Olaszország rétegvulkánjáról

Vezúv

Felhőbe burkolódzva

Egy ismerősöm küldött nekem képeket a Vezúvról, amiket a levegőből készített, ez adta az ötletet, hogy a képeket felhasználva írjak egy blogot Európa egyik vulkánjáról. A Vezúv az én bakancslistámon is rajta van, és ha nektek is rajta van barátaim, tudjatok egy- két dolgot róla, mert az ismerősöm elmondása szerint felvisznek a levegőbe ugyan, de nem mondanak semmit a vulkánról. Ha meg gyalogosan mész fel a kráterhez, szintén nem kapsz információt. Vannak ugyan idegenvezetők, de mint minden igazi dél-olasz, nem tudnak más nyelvet, csak a sajátjukat.

Közelítsük meg először földrajzi szempontból, majd megnézzük történelmi szempontból is, mit kell tudni róla.

Földrajzi áttekintés

Aki valamennyire jártas a vulkánok kialakulásában, az tudja, hogy két földkéreg lemez összeütközése nyomán jönnek létre. Így jött létre a Vezúv is. Az Eurázsiai és Afrikai litoszféra lemez ütközött össze. Ezek a kéreglemezek folyamatos mozgásban vannak, ennek köszönhető, hogy a vulkán a mai napig működik.

A Vezúv az andezitvulkánok többségéhez hasonlóan ún. rétegvulkán (sztratovulkán, a geológus szlengben „szendvics”), mely vulkáni hamubóltefrából és lávafolyásokból épül fel. Az andezitláva viszkozitása közepes, minél fogva lassabban folyik és gyorsabban megszilárdul, mint a bazalt.

a kráter

Történelmi áttekintés

A Vezúv előtt a helyén egy másik vulkán volt, amit Monte Sommának hívtak és egy hatalmas kitörés következtében teljesen összedőlt ennek a vulkánnak a kürtője. Az alapja a mai napig megvan és kb. 1000 m mélyen fekszik a tengerszint alatt. Összeomlása után kb. 2000 évvel tört ki újra és a kialakult vulkánt az akkor már létező civilizáció nevezte el Vezúvnak, és akkor rá is térünk a történelemre.

A Vezúvot a rómaiak nevezték el Vesuviusról, Jupiter egyik fiáról.

A kráter fentről nézve

Az első jelentősebb kitörése Kr. e. 79-ben történt, amiről mindannyian hallottunk. Ez a kitörés volt ugyanis, ami maga alá temette Pompeii és Herculaneum városait. Erről a kitörésről film is készült Pompeii címmel, aki nem látta, annak érdemes megnézni. Még egy érdekes történelmi vonatkozás az ősvulkán, azaz a Monte Somma elsüllyedése után egy párszor kitört a Vezúv ugyan, de jelentős kitörése nem volt annyira, hogy a rómaiak jelentős szőlőtermő vidéket alakítottak ki rajta. Kr. e. 73-ban Spartacus itt a Vezúv lejtőin építette ki hadi bázisát. Ezt egy középiskolai földrajz-történelem szakos tanárom mesélte történelemórán, amikor Spartacusról tanultunk, mivel már akkor érdekelt a történelem és a földrajz is, így nagyon sok megmaradt azokból az órákból, amikor mesélt nekünk.

Tetszett a leírás? Írj hozzászólást! Olvasd el mások blogjait is itt.

1 thought on “A Vezúv madártávlatból

  1. Lengyel János says:

    Érdekes írás, és pont jókor olvastam, mert nemsokára indulunk Nápolyba, és tervben van a Vezúv megtekintése is. Köszönöm!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük